MAFHOUM ul QURAN

 

Surah 61: As-Saff

 

1.

Alt i himmelen og på jorden opererer i henhold til det angitte programmet av Allah, den Allmektige. Hans lov er ekstremt sterk og overveldende, en denne makten er svært rasjonelt og gir kun lover som er rasjonelle.

 

2.

(Reflekter seriøst over alt som har blitt sagt og se hvilken konklusjon dette gigantiske systemet av universet tar deg mot. Dere vil se at gjennom sine ytelser, manifesterer alle mulige ting deres plikter. Derfor bør også dere bekjenne tro med deres oppførsel.) Dere troende! Ikke sett for høye krav som dere ikke kan sannsynliggjøre. Dere må gjøre det dere lover å gjøre. Harmoni mellom deres utsagn og deres handlinger er det eneste beviset på sannheten av deres tro.

 

3.

Om deres handlinger ikke samsvarer med deres utsagn, så finnes det ikke noe mer avskyelig ifølge den guddommelige loven.

 

4.

Allah liker ikke de som bare snakker. Han liker de som (når behovet oppstår) kommer ut for å kjempe for saken og etablerer og forsterker guddommelig orden, og deretter kjemper stående fast i solide rekker, som en vegg styrket med smeltet bly.

 

5.

(Nasjonen til Moses pleide å snakke mye, men når de ble oppfordret til å gjøre noe, kom de med unnskyldninger og forårsaket ergrelse for deres Budbringer. Dette var omstendigheter da) Moses sa til sitt folk: "Hvorfor skaper dere problemer for meg, selv når dere vet at jeg har blitt sendt mot dere som en Budbringer av Allah. (Alt jeg ber dere om er å adoptere den foreslåtte levemetoden av den Allmektige, som er til deres eget beste.) "Men til tross for dette, gav de ikke opp deres feilaktige måter. I takt med deres avstand fra den rette måten, og i henhold til konsekvensloven, drev deres hjerter lenger bort fra sannheten (51:9). Den guddommelige loven slår fast at folk som bevisst går på avveier ikke kan nå deres destinasjon.

 

6.

Dette var tilstanden til nasjonen Bani-Israel på den tiden deres Budbringer Jesus, Marias sønn, sa til dem: "Jeg er Allahs budbringer sendt til dere. Jeg har kommet for å bevise sannheten i det som har blitt avslørt for dere i Tora (tidligere bøker). Jeg skal også gi dere glade budskapet om en annet Budbringer, som skal komme etter meg, og hans kjennetegn skal være "Ahmad". (Men folk som var en kilde til problemer og plager for Moses, behandlet også Jesus på tilsvarende måte. Hvordan kunne de være sikre på at en Budbringer skulle komme?) Nå som den forventede Budbringeren har endelig kommet og hentet klare og tydelig Lover, så sier de: "Dette er ikke Allahs bud, men en åpenbar løgn som er oppdiktet av ham selv."

 

7.

(Denne Budbringeren har blitt nevnt i deres egne bøker. Men de endrer innholdet av deres bøker for å ikke måtte høre på ham. De gir ulike tolkninger, og forklarer at denne personen ikke er den Budbringeren som ble nevnt av Jesus.) Fortell dem at oppdiktning av ting og presentering av dem som det guddommelig, er en svært alvorlig forbrytelse. (Bare tenk på hvorfor dere benekter denne Budbringeren? Hva galt eller upassende har han fortalt dere?) Han bare inviterer dere mot Islam, den samme levemåten som Budbringere fra Bani-Israel hadde presentert for dere før, men som ikke er tilgjengelig for dere i sin opprinnelige form lenger. Husk! En rett og klar vei i livet, kan aldri åpnes opp for folk som ikke lar ting ligge i deres respektive steder.

 

8.

Tror dere at dere kan slukke det guddommelige lyset (Koranen) med slike holdninger og handlinger? Dere kan aldri lykkes i deres forsøk. (Tenk! Kan de noen gang slukke lyset av solen ved å bare blåse på den?)  Allah er bestemt på å gjøre hans lys perfekt og spre den over alt, uansett hvor mye benektere skulle fordra det (09:32).

 

9.

Det er Allah som har sendt sin Budbringer med en veiledning og et levesett basert på absolutt sannhet. Han har gjort det med sikte på at den til slutt vil seire over alle andre falske systemer i verden, uansett hvor fornekting det skulle være til dem som prefererer andre leveregler enn de gitt av Allah. (09:33)

 

10.

Dere troende! Kom så skal jeg fortelle dere en strålende livsprinsipp. (Enhver person i denne verden ønsker å begå en handling hvor han kan tjene penger. Ingen ønsker å gi opp deres gevinster. Enhver som ikke fokuserer på slike resultater, blir sett på som gal. Til tross for alle forholdsregler, kan en person lide et tap fordi han ikke klarte å vurdere avtalen riktig. Tenk (hvor flott det ville være hvis dere oppdaget en avtale som dere aldri kunne tape på?) La meg fortelle dere om en avtale som aldri vil resultere i tap! Den vil redde dere fra store lidelser.

 

11.

Og denne avtalen er at om dere har full overbevisning på sannheten og helhet av den guddommelige orden, som blir etablert av Allahs Budbringer, vil dere ikke lide tap. Dere bør streve hardt med deres rikdom og eiendeler som innsats, og om nødvendig, gi deres liv! Hvis dere reflekterer over dette rasjonelt, vil dere se at det er mye profitt i denne avtalen (9:111).

 

12.

Dette systemet vil gi dere de ressurser som ville beskytte dere mot katastrofer som jager dere. I denne verden så vel som i det hinsidige, vil de gi dere et himmelsk liv som aldri ville miste friskhet. (For eksempel) Dere ville få eviggrønne hager og vakreste hus å bo i. Å ha oppnådd dette, ville være en suveren prestasjon.

 

13.

Utenom dette, er det enda en favør som dere ville elske å ha. (Dere ønsker å etablere deres herredømme, ikke bare i Arabia, men i verden utenfor også ~ 33:27.) For dette får dere full støtte og hjelp fra Allahs lover. Disse lovene vil åpne dører til suksess, en etter den andre. Du Budbringer! Gi disse glade meldinger til troende som er dine følgesvenner.

 

14.

Men Allah gir ikke dette ufortjent. I den menneskelige verden bør mennesker selv stå sammen og utføre hans program. Derfor bør dere bli hjelpere av Allah i å etablere dette systemet. Tidligere også, uansett hvor slike systemer ble etablert, kom de til eksistens gjennom menneskelig innsats. For eksempel Jesus, Marias sønn hadde tilsvarende oppgaver til hans hengivne disipler, "Si meg, hvem blant dere vil hjelpe meg i å etablere den guddommelige orden?" Til dette svarte hans disipler i kor, "For dette formålet skal vi bli Allahs hjelpere. "Resultatet av deres innsats var at den ene gruppen blant Bani-Israel trodde på sannheten av dette systemet, mens en annen vendte seg mot den. Når en konflikt oppsto mellom dem, hjalp vi dem som hadde tro på deres levemåte, og de overvant deres fiender.

 

(Dette er det som hadde skjedd på den tid, og det samme vil skje nå. Omsider, fra blant dem som er imot dere, vil det dukke opp en gruppe som vill stå opp mot fiender av deres levemåte og hjelpe i etableringen av den guddommelige orden. Denne gruppen vil bli utstyrt med Allahs velsignelse og støtte.)