MAFHOUM ul QURAN

 

SURAH 90: Al-Balad

 

1-3.

Jeg sverger sannelig ved viktighetsgraden av denne byen (Mekka) og loven av forplantning hvor eldre liv (av foreldre) føder nytt liv (i form av deres unger). Du Budbringer!  Fortell dine fiender som plager deg så mye og som er uvitende om denne byens viktighet. De mener at ideologien som du presenterer, vil mislykkes. Deres ønske vil aldri gå i oppfyllelse. Fortell dem at oppdraget ditt vil til slutt bli en suksess, og denne byen vil bli sentrum av den guddommelige orden som vil erstatte det gamle urettferdig systemet.

 

4.

Faktum er at Vi skapte mennesket slik at han kunne leve et balansert liv (ved å holde seg under åpenbart veiledning) og dermed utvikle balanse og proporsjon i hans personlighet.

 

5.

I stedet for å akseptere restriksjoner som bestemmes av Åpenbaringen forblir han under falske forhåpninger om at det ikke er noe makt over hans nivå, og heller ingen lover fra denne makten som skal følges. Han ser på seg selv til å være en suveren vesen.

 

6.

(Han er begeistret av dette selvbedraget og fortsetter å motsette Vårt system.) Til syvende og sist vil han innse at alle hans planer har gått til avfall og vil dermed si "Akk! Jeg har kastet bort mye for ingenting."

 

7.

En slik person tror at ingen holder øye med det han gjør, og at det er ingen han skal svare ovenfor.

 

8.

Hans oppfatning er feil. Vi har gitt ham kilder til kunnskap. Hans to øyne,

 

9.

en tunge og to lepper. (Med disse to øyne burde han observere alt i verden, og ved å snakke med andre, fjerne tvil og mistanker, og komme til rette konklusjoner).

 

10.

Og gjennom Åpenbaringen har Vi klargjorde, og tydelig vist ham forskjell mellom rett og galt. Han er dermed ansvarlig for sine gjerninger. Dette er nøyaktig hva som menes med å si at det alltid er noen med kontroll over ham, for å overvåke hans handlinger.

 

11.

Av de to måter er den ene hvor en søker egoistisk formål. Ved å følge denne stien prøver man å tjene på andres arbeid, på alle mulige måter, og lever et liv i komfort og letthet. Hans egoistiske intellekt egger ham til å vedta dette kurset fordi det er den enkle veien å gå. Tvert imot har vi den andre veien som krever mye hardt arbeid og tålmodighet. Denne veien oppfordrer en til å bli tungpusten på hvert skritt en tar. Men alle slike skritt løfter ham videre til nye høyder.

 

12.

Og hva er denne bratte oppstigningen langs en oppoverbakke? Hvem andre kan forklare deg dette bedre enn den Allmektige? Så hør:

 

13.

Demne oppstigningen er at en ikke skal bare passe på seg selv. Når han observerer et menneske fanget i noe form for undertrykking eller fangenskap, bør han befri ham.

Det vil si, den første og fremste handlingen er å etablere et system der ingen er underlegen en annen. Alle går med haka opp, med total fysisk og mental frihet. (Han skal slippe å følge og adlyde enhver lov med unntak av lovene til Allah den Allmektige.)

 

14-16.

Og i løpet av perioden, når undertrykkende krefter tar over alle primære kilder til livsopphold og skaper en tilstand av generell nød og sult, bør dette systemet ta vare på behovene til dem som til tross for å leve blant andre mennesker, føler seg ensomme og hjelpeløse. Eller av behovene til de som må arbeide hardt for lite fortjeneste. (Dette er de som blir nødt til å leve under tåken av et kapitalistisk system, hvor de jobber hardt men andre tjener på deres arbeid.)

 

17.

Dette kurset er svært krevende, men adopteres av de som tror på den guddommelige orden og som oppfordrer hverandre til å være standhaftige i dens etablering. De oppfordrer også andre til å dele sine midler til næring skjenket til dem av Allah den Allmektige.

 

18.

De er lykkebringende og velstående folk på rett vei, og de nyter livets gleder.

 

19.

I motsetning til dem er de som avviser disse lover og vedtar en lettere bane i livet. De lever feil, og vil kun oppleve depresjon.

 

20.

De lever i en tilstand av Jahannam, hvorfra det ikke finnes noen utvei (i denne verden så vel som i det hinsidige).