MAFHOUM ul QURAN

 

SURAH 107: Al-Mâ'ûn

 

1.

Har du noen gang tenkt over tilstanden til en slik person som muntlig underkaster seg Islam, men i praksis står i motsetning til det? Med andre ord, hvis hans oppførsel vitner at hans levesett er representert av hans gjerninger, så er alle hans krav feil. (53:33, 95:7, 75:32-33)

 

2-3.

(Essensen i dette levesettet er at ingen burde i det minste føle at han er hjelpeløs. Hvis en persons ønsker ikke blir oppfylt av noen grunn, så bør han eller hun få hjelp umiddelbart, men...) Se holdningen til denne "religionisten". Han skyver vekk de hjelpeløse, verken hjelper de trengende eller oppfordrer andre til å gjøre det (69:34; 89:10).

 

4.

For å kunne vise seg å være en religiøs person, er han med på etterlevelsen. For slike menneskers vil denne etterlevelsen bli en kilde til selvbedrag fordi de bedrar seg selv (og andre) ved å påstå at de er de dydige.

 

5-6.

Sånne folk er for sikkert uvitende om begrepet Islam. Målet for Islam er å etablere et samfunn der alle følger Guddommelige lover og hvor ethvert menneske fortsetter å motta næring. Sånne folk er uvitende om dens mål og fra konsekvenser av deres handlinger. De tror at de har oppfylt de plikter som tildeles av den Allmektige, kun etter å ha tatt del i noen synlige ritualer (09:54).

 

7.

Utfallet av slike selvbedrag er at selv om de tar del i denne etterlevelsen, så tar de total kontroll over kilder til næring. Disse må derimot fortsatt være åpne og tilgjengelige, i likhet med evigstrømmende kilder, for alle trengende mennesker. De fratar dermed kildene til næring fra de trengende (og dermed håner levemåten av Islam).