MAFHOUM ul QURAN

 

SURAH 104: Al-Humazah

 

1-2.

Du Budbringer! Fortell disse menneskene at en person som har det eneste målet i livet å samle rikdom og dermed holde telling på hvor mye han har samlet, utvikler en tendens til å finne hundre og en feil med alle reformer som står opp kritiserende til et kapitalistisk system. Han sprer sladder om personen som kommer med sånne reformer, med den hensyn i at dette skal skape splittelse blant hans tilhengere.

 

3.

Tror en slik person at hans rikdom alltid vil redde ham fra ulykker?

 

4.

Hvis han mener dette, så er han under falskt inntrykk. All hans formue vil bli til “Hutma”, som vil dele den opp i smuler. Det vil dermed være til ingen nytte for noen (9:35).

 

Hutma betyr å bli delt opp eller knust opp i smuler, enten med makt eller med tid. Her er meningen at formuen som ligger samlet hos enn, kommer til å smuldre med tid, men kan dermed ikke komme til nytte for folk i et samfunn. Ifølge koranens økonomisystem, bør ikke formue låses, men flytes slik at den er tilgjengelig for alle.

 

5.

Hvem andre enn Allah den Allmektige er bedre til å fortelle dere konsekvenser av denne type Hutma?

 

6-7.

Dette er brannen som antennes av Allahs konsekvenslov, og dens flammer sluker deres hjerter.

 

Konsekvenser av å binde formuen hos private personer vil alltid føre til tap av nasjoner. Og nasjoner vil dermed brenne innvendig av deres egen destruksjon.

 

8-9.

Denne brannen omsluttes av høye søyler, som disse mennesker (av ren uvitenhet og selvbedrag) anser til å være en evig kilde av liv. (Deres egen rikdom, som de er så stolte av og trygge på, vil bli til ild, og brenne og redusere selve substansen i deres liv til aske.)