MAFHOUM ul QURAN

 

SURAH 112: Al-Ikhlâs

 

1.

(I denne sammenheng bør det også være tydelig forklart til ditt eget folk at seier og suksess ikke bare kommer på grunn av bevæpnede styrker. Din suksess er faktisk et resultat av ideologien eller undervisningen som du presenterer med fornuft, og som du får folk til å akseptere gjennom logiske argumenter. Det grunnleggende poenget med denne ideologien er konseptet av Allah den Allmektige. På måten du presentere dette konseptet av Allah, er det ikke mulig for en mann som tenker intelligent over det, å nekte det. Dette Konseptet går ut på at)

 

(i) Det er bare én Allah som er Allmektig, som er unik i hans karakter og attributter. Ingen deler disse karakteristikker med Ham. Bare Hans lov er operativ i hele universet, og alle mennesker bør også lever under én lov. Dette vil skape enhet av menneskeheten. (Det uunngåelige resultatet av begrepet “enhet av Skaperen” er særegenhet av lov og overensstemmende enhet av Menneskeheten.)

 

2.

(ii) Allah er selvforsynt og alt annet er avhengig av Ham for overlevelse, næring og utvikling. Han er som etablert høy fjell som selv er trygg fra alle farer, og alle andre løper mot det for å søke sikkerhet og beskyttelse mot oversvømmelser.

 

3.

Han har brakt hvert levende vesen til eksistens gjennom prosessen av etablering og ikke av forplantning. (I forplantning vil en del av produsenten bli til et produkt. Dermed blir faren, nemlig produsenten, noe mangelfull. Dette er ikke tilfellet i skaperverket.) Heller ikke føder Han noen, eller er Han selv et produkt av prosessen av forplantning.

 

4.

(iii) Det er ingen som noensinne kan bli Hans likestilt eller Hans tilnærmet.

 

(Konseptet av Gud er meget vanskelig for oss mennesker å forstå seg på. Gud er ikke synlig eller hørbar, siden Ham ikke er i fysisk form, noe som gjør det vanskelig for noen mennesker å tro på Ham. Dermed har Allah selv forklart hva begrepet Gud innebærer i denne surah. Mennesker har ikke fått evnen til å oppfatte begrepet “Gud” med deres begrensninger. Det er vanlig for folk å tenke innenfor fysiske rammer, og blir dermed forvirret når de må tenke på karakteristikken til Gud som er metafysisk.