MAFHOUM ul QURAN

 

SURAH 100: Al-'Adiyât

 

1.

Bare se på de plyndrede bandittene som kommer på galopperende og sniffede hester mot mennesker som nyter fredelige søvn!

 

2.

De får hester til å løpe i en slik hastighet at det gnistrer mellom bakken og deres hov.

 

3.

Ingen vet fra hvor langt de har kommet, men ved daggry når folk er fortsatt i dyp søvn, gjør de sitt angrep til fordel av plyndring og drap.

 

4.

For å opprette panikk og forvirring, hever de en enorm sky av støv, slik at ingenting er godt synlig, og ...

 

5.

Deretter trenger de dypt inn i rekkene av sovende folk og skaper kaos.

 

6-8.

Menneskets tendens til å plyndre viser at når han skinnsykt forfølger tanken av å samle rikdom, glemmer han samfunnsnormer og rettsregler. I stedet for å selv utvikle næringsmidler ved hjelp av sin nyskapende kreativitet, ønsker han å røve til seg andres hardt opptjente penger, og hamstre det for seg selv. Han viser dermed sin utakknemlighet til den Guddommelige velferdsorden. Videre innrømmer han aldri denne mentaliteten. I stedet for det, stiller han stjeling og plyndring til like stor prestasjon, og hans eget liv viser at han gjør alt dette for sin grenseløse grådighet og kjærlighet til rikdom (102:1-2).

 

9-10.

Er han ikke klar over at Vår konsekvenslov eksponerer alt det skjulte, inkludert innerste tanker og hemmeligheter som går stille gjennom ens sinn? En mann kan påstå at han ikke gjør alt dette for sin kjærlighet til rikdom, og at hans intensjoner er forskjellige. Men Vår konsekvenslov avdekker hans virkelige intensjoner.

 

11.

Selv om alle disse hemmelighetene vil bli avduket på den dagen gjerninger gir utslag, vet Allah den Allmektige om dem selv i dag. Han vet hva det menneskelige hjertet faktisk holder tilbake og hva den avdekker! (Ingen kapitalist vil noen gang akseptere at han samler inn penger på grunn av grådighet. Dette er imidlertid selvbedrag. En tid vil komme da de ikke vil være i stand til å skjule disse ønsker og verden skal bli oppmerksom på dem.)

 

Ettertanke:

I de fem første vers av denne Surah, har den hellige Koranen ikke avklart hvem det var som drev med plyndring. Ved å vurderer vers 6 og andre etter det, har vi konkludert med at de tidligere versene refererer generelt til grupper som pleide å angripe for å plyndre, noe som var en vanlig praksis i tid av arabisk uvitenhet.