MAFHOUM ul QURAN

 

Surah 92: Al-Lail

 

1.

Bare se på universet, og det vil synes til å være en samling av motsetninger. På den ene siden er det natten som dekker alt med mørket;

 

2.

Og på den andre siden er det dagen som lyser opp alt med sitt lys.

 

3.

Blant levende vesener, er menn skapt side ved side med kvinner, hvor begge har forskjellige fysiske funksjoner.

 

4.

Denne variasjonen er for fordeling av funksjoner (arbeidskraft). (På grunn av denne fordelingen, er mål av bestrebelser i det sosiale liv forskjellige. Derfor fungerer systemet så greit. Men hvis du mener at denne fordelingen av arbeidskraft deler menneskeheten i fraksjoner, hvor den ene ikke har noen sammenheng med de andre, så er dette en misforståelse. Hvis dere ser overfladisk på dag og natt, eller fordelingen mellom menn og kvinner, vil dere oppdage at hver og en av dem ser ut til å være forskjellige fra de andre. Men, hvis dere ser nærmere, vil dere se at begge er koblet sammen. De er grener av samme opprinnelse, som fasetter samme faktum. Til tross for denne fordelingen av arbeidskraft, er mennesker en udelelig enhet.

 

5.

Husk derfor at den som vurderer hele menneskeheten til å være en enhet, gir ut av sine hardt opptjente penger for næring av andre, er forsiktig med å skape ujevnheter i samfunnet (92:18-19);

 

6.

Og grasiøst holder balansen intakt, gir praktiske bevis for sannheten av sin overbevisning (at på bakgrunn av deres opprinnelse er alle mennesker like).

 

7.

Vår velferdslov vil hjelpe en slik person med å passere gjennom ulike stadier av livet med letthet.

 

8.

Men så finnes det slike som samler opp alt for seg selv å tenker at de er selvforsynt og uavhengige av andre (96:7),

 

9.

De tyr til opprør og forstyrrer balansen i samfunnet;

 

10.

Vår konsekvenslov gjør livet deres vanskeligere.

 

11.

Når de faller i grøfta av ødeleggelse, vil denne rikdommen som de mente gjorde dem uavhengig av andre, vil være til ingen nytte (69:28; 111:2).

 

12.

(De hadde adoptert dette kurset fordi de kun stolte på deres intellekt. Men kun intellekt, lærer en å kun ivareta personlige interesser, fordi den ikke er i stand til å se fremover personlige gevinster. Riktig veiledning i denne sammenheng kan bare gis av Allahs Åpenbaring.

 

13.

Dette fordi Åpenbaringen tar sikte på menneskets umiddelbare gevinster, så vel som hans fremtidige nytelser (93:4).

 

14.

Du Budbringer! Vær på vakt fra folk som ikke aksepterer veiledning av Vår Åpenbaring. Deres holdning kommer til å ta dem mot Jahannam, den flammende ilden, som vil brenne alt til aske.

 

15.

Bare den som opprører mot Våre lover vil falle inn i denne Jahannam av ødeleggelse;

 

16.

Dette gjelder den som står i motsetning til Våre lover og søker måter av digresjon.

 

17.

Derimot den som vokter den guddommelige loven blir holdt unna og blir sikret mot denne ødeleggelsen.

 

18.

Dette er han som (i nøden) gir bort alt han eier for næring av andre. På denne måten utvikler han også sitt eget selv og får næring (9:111).

 

19.

Heller ikke forventer han en gjengjeldelse for det han gir dem (76:9). Faktisk så har ikke disse mottakerne noe de kunne ha betalt ham tilbake med.

 

20.

Det eneste han sikter til er etablering og styrking av den universale velferdsorden, ordinert av hans ultimate Forsørger.

 

21.

Følgelig fortsetter hans arbeid og omfavner riktige resultater. Dette er hans egentlige lønn, som bringer ham ekte lykke.