MAFHOUM ul QURAN

 

Surah 62: Al-Jumu'ah

 

1.

Alt i himmelen og på jorden jobber kontinuerlig i henhold til det angitte programmet av den Allmektige Allah, den Suverene, som utøver grenseløs makt og myndighet. Han har full kontroll over alt og utøver denne kontrollen med visdom.

 

2.

(For å implementere et Guddommelig System i det menneskelige verden, lik den i universet der alt fungerer i henhold til guddommelig lov, startet Allah den Allmektige å sende en serie av guddommelige budbringere.) Det siste leddet i rekken er denne Budbringeren, som har kommet til et folk som tidligere ikke hadde mottatt noe guddommelig bok. Dette Budbringeren presenterer guddommelige lover til folk og deretter forklarer motivet og visdom bak dem. Samtidig gir han dem et arbeidsprogram som bidrar til utvikling av deres skulte potensialer. Dermed blir det mulig for en nasjon, som tidligere var fortapt, å komme på rette vei, som et resultat av Budbringerens undervisning og opplæring.

 

3.

(Budskapet fra Budbringeren er ikke begrenset til denne nasjonen.) Denne meldingen er også for dem som vil følge disse menneskene. Med andre ord, denne meldingen av Budbringeren er for hele menneskeheten, dagens og fremtidige generasjoner. (Dette er grunnen til at Koranen har blitt bevart for all fremtid.) Denne meldingen skal formidles videre for alltid av hans tilhengere. Dette er kommandoen av Allah, som alene er Allmektige og virkelig Vis.

 

4.

Formidling av Åpenbaringen er et eksklusiv privilegium fra kun Allah, den Allmektige. For dens videre formidling velger han den Han anser verdig. Det er også et faktum at veiledningen som gis gjennom denne Åpenbaringen, er en av Hans velsignelser. Den er tilgjengelig for alle som ønsker å dra nytte av det. (Åpenbaringen kom fra Allah til kun Hans Budbringere, men veiledningen den inneholder er tilgjengelig for alle.) For en sublim handling av nåde det er (at Han sørger for menneskehetens næringsmidler for å dekke deres fysiske behov, og gis veiledning for utvikling av deres menneskelige liv). Han er Mesteren av praktfulle velsignelser.

 

5.

(Men bare de som forstår hva de leser, og deretter handler på det, kan dra nytte av Allahs bok. Boken ville ikke være til noe nytte om den kun forble innpakket i vakre deksler. Dette er hva Bani-Israel gjorde mot Allahs bok, og dere kan selv se deres tilstand.) Toraen ble gitt til dem og de ble fortalt at det var deres plikt å gjøre noe med det. Men de (bar boken med ekstrem ærbødighet men) påtok seg ikke ansvaret som de var pålagt. En lignelse ville være av et esel som var lastet med bøker. (Det er åpenbart at bøkene kan ikke hjelpe eselet, selv når de er fullpakket med nyttig viten.) Dette er et eksempel på folk som innrømmer sannheten av guddommelige lover, men motsetter seg den ved deres motstridende gjerninger. Hvor elendig er deres vanskelige situasjon. Mennesker som behandler den guddommelige boken på denne måten, kan selvsagt ikke finne riktig vei. (Kan et esel noen gang finne rett vei bare fordi bøkene han har opplastet på ryggen inneholder veiledning?)

 

6.

(Slik var oppførselen av Bani-Israel. De bar den guddommelige boken rundt, i stedet for å ta veiledning fra det, og samtidig holdt de seg til falskt inntrykk av at de alene var Allahs utvalgte.) Fortell dem, "Hvis dere virkelig er de eneste som er Allahs nærmeste venner og favoritter, så burte dere strebe etter døden i deres sak. Dette vil underbygge deres påstand." (2:94)

 

7.

Du vil se at de aldri vil ønske døden, fordi de vet at etter at de dør, må de bære konsekvensene av det de har gjort i fortiden. Allah vet veldig godt hva som ligger i hjertene til slike kriminelle.

 

8.

Fortell dem, "Døden som dere prøver å lure dere unna, vil for sikkert komme til dere en eller annen dag. På den tid vil dere bli dømt i henhold til konsekvensloven til den allmektige som kjenner til alt det som er hemmelig, så vel som det som er åpenbart. Der vil konsekvensene av deres gjerninger komme frem.

 

9.

(Hvorfor skulle dette skje med jødene? Fordi de gjorde om Allahs foreslåtte levemåte om til en religion. Som en konsekvens av deres handlinger, visnet den "kollektive kraften" bort og det som ble igjen, var enkle ritualer, et privat forhold mellom Gud og mennesket.) Dere troende må derfor være på vakt så det samme ikke skjer dere. Dere bør alltid leve et kollektivt liv, noe som faktisk er kravet av denne levemåten. I den forbindelse når dere blir tilkalt til et fellesskap for etterlevelsen, så bør dere komme til et slikt møte raskt, og legge all virksomhet bak dere, og lytte med egne ører til de guddommelige lover og instruksjon som dere blir kalt til og som dere har å operere etter. Hvis dere tenker over dette, vil dere innse hvor fordelaktig disse samlingene er for dere.

 

10.

Og når denne samlingstiden er over, spre dere og dra hvor dere vil på jakt etter levebrød. Men tro ikke at kravet av denne levemåten er å kun holde slike forsamlinger. Lovene ble formidlet og forklart til dere, slik at dere kunne fokusere på dem til alle tider og i alle aspekter av livet. Nå som dere har kommet ut på leting etter levebrød og næringsliv, hold disse direktivene i sikte. Der i ligger nøkkelen til deres suksess og velstand. (La andre velge det de liker for deres suksess. For å lykkes bør dere kun følge den guddommelige loven. Dette er faktisk den eneste virkelige veien til suksess.)

 

11.

Når disse menneskene (som nylig har konvertert til Islam og som mangler riktig trening) ser en mulighet for en god forretning eller noe underholdning, så løper de mot det, og forlater deg stående alene. Fortell dem at uansett det de får ved å følge den guddommelige loven, er langt bedre og fordelaktig enn alle andre forretninger. Det er også mye mer attraktivt enn noe annen fornøyelse. Husk at levebrød som dere får i henhold til de guddommelige lover, er mest hyggelig og nyttig.